ÖZEL HABER: EBU’nun Oylama Sistemi Değişikliğinin Perde Arkası

Avrupa Yayın Birliği’nden bugün yapılan açıklamayla, uzun yıllardır süregelen oylama sisteminde değişikliğe gidileceği duyuruldu. Pek çok kişi, bu sürpriz gelişmeyle birlikte özellikle son yılları değerlendirmeye, gelecekte neler olabileceğini tahmin etmeye başladı.

Peki işin arka planında ne var? Kulisler bu konuda ne diyor?

Yapılan açıklamaya göre yarı finallerde jüri oylaması kaldırılırken final için hem halk oylaması hem de jüri oylaması geçerli olacak. Ek olarak, Türkiye gibi Eurovision’da yarışmayan ülkeler için online oylama platformu kurulacak ve bu oylar da geçerli sayılacak. “Global” adı verilebilecek bu kitlenin oyları, farklı bir ülkeymiş gibi ağırlığı olacak şekilde değerlendirilecek.

EBU, aslında bu sistemin denemelerini Junior Eurovision Şarkı Yarışması’nda son birkaç yıldır yapıyordu. Yarışmanın çekirdek ekibinin, güvenlik protokollerini aşmayacak şekilde bu sistemi Eurovision Şarkı Yarışması’na adapte etmek istediği daha önce dile getirilmişti.

Rusya’nın ve Belarus’un yarışmadan ayrılmasıyla birlikte, katılımcı ücretlerinin artması pek çok ülkede gündeme gelmişti. Bu yıl 3 ülke, katılımcı ücretlerinin artması nedeniyle yarışmadan çekildi. Pek çok ülke, katılımcı ücretlerinin enflasyona bağlı olarak artması nedeniyle yarışmaya gelecekteki katılımları ile ilgili net olmayan bilgiler vermeye başladı. Rusya’nın nüfusuna oranlı ödediği katılımcı ücretinin yarışmadan çekilmesi, EBU’yu bu konuda zora sokmuş olacak ki, yeni kaynak arayışlarına yöneldiği iddia edildi.

Geçtiğimiz yıllarda yarışmaya sponsor olan şirketler, bu yıl da benzer sponsorluk tekliflerini EBU’ya ilettiğinden, yarışmanın maddi olarak zorlanacağını düşünen yönetim ekibinin, alternatif arayışlara gittiği iddia edildi. Tam da bu noktada, global oyların kredi kartları aracılığıyla alınacak olması düşünüldüğünde, EBU’nun bu planının işe yarayabileceği düşünülebilir.

EBU’nun taslak projesine göre, her bir oy için 0.79€ ile 0.99€ arasında bir bedel belirlenecek. Bu bedelin SMS’ten pahalı, telefon aramasından ucuz olması bekleniyor. EBU’nun hesaplarına göre, yarı finaller için 1’er milyon, büyük final içinse 3 milyon oy hedefi mevcut. Bu da totalde yarışma bütçesine yaklaşık 5 milyon Euro’luk bir katkı demek.

Ancak iddia bununla da sınırlı değil. Rusya ve Belarus’un nüfusa bağlı izlenme oranları ve geçtiğimiz yıl göz önüne alındığında, yarışmada yaklaşık 20 milyon kişilik bir kayıp söz konusu. Ayrıca, YouTube kanalındaki gelirler ve izlenme sayısı da düşünüldüğünde, yarışmayı takip eden ve izlenme/tık kazandıran büyük bir Rus popülasyonu söz konusu. Son kararlarla birlikte kaybedilen bu sayıları geri kazanmak için EBU radarına Türkiye’yi aldı.

Türkiye’nin değişen yeni oylama sistemine nasıl bir tepki vereceği meşhulken, gerek Rusya’yla benzer nüfuslara sahip olması; gerekse Türkiye Eurovision fanlarının halen aktif bir şekilde takip ediyor olması EBU’yu Türkiye’nin Eurovision’a katılımını cazip hale getirmesi konusunda çalıştığı bugün pek çok kullanıcı tarafından da ifade ediliyor.

Zira TRT, oylama sisteminde büyük bir değişikliğe gidilmedikçe yarışmaya katılımının mümkün olmadığını ifade ediyordu. Yeni oylama sistemi, Türkiye’nin de sahip olduğu diaspora oylarını ön plana çıkaracağından, TRT’nin yarışmaya geri dönüş konusunda kapısının çalınacağı pek çok kişi tarafından belirtiliyor.

Elbette Türkiye’nin yarışmadan çekilmesinin sadece oylama sistemi ile ilgili değil, Eurovision Şarkı Yarışması’nın “queer-friendly” teması olduğu da aşikar.

Önümüzdeki günlerde daha fazla detayın resmiyete dökülmesi bekleniyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s